Treenaamalla teräsmieheksi – Kuinka voitetaan Hawaiin Ironman?


1000 kyykkyä ja 500 maastanostoa. 15 kg lisäpainoliivi päällä. Pieni, hikinen koppi, jossa ikkuna huurussa ja lämpötila kuin turkkilaisessa saunassa. Kello 23.45, iltatreeni menossa...

Olen aina ollut oman tieni kulkija. Tykkään tehdä asiat omalla tavallani. Siispä valmistautumiseni lokakuussa 2016 pidettävään Hawaiin Ironman –kisaan ei ole poikkeus.

Tulokset puhuvat puolestaan. Barcelonan kisassa lokakuussa 2015 ensimmäinen triathlonin Ironman-matkani suoriutui aikaan 8:56;52. Sillä irtosi paikka Hawaiin Ironman maailmanmestaruuskisoihin.

Tavoitteenani on voittaa Hawaiilla oma ikäsarjani. Olla maailman paras. Blogissani kerron, miten se tapahtuu ja autan myös sinua treenaamaan itsesi huippukuntoon.

Treenifilosofiani

Isäni Esko Strömsholm, moninkertainen oman ikäsarjansa mestari Hawaiilla, on koko ikäni painottanut minulle treenimäärien tärkeyttä. Ironmaniksi kehittyminen mitataan tunneissa. Tällä filosofialla treenasinkin parikymmentä vuotta ja saavutin juniorina useita Suomen mestaruuksia ja TOP10-sijoituksia myös yleisessä sarjassa. Treenaamisesta tuli elämäntapa ja peruskunto tuli viritettyä huippuunsa. Lukuisten kroonisten ja epäonnisten vammojen kanssa vuosia kamppailtuani jouduin kuitenkin jättämään triathlonistin kilpauralle hyvästit. Useita vuosia treenasin omaksi ilokseni ja keskityin asiakkaideni valmentamiseen.

Puolisentoista vuotta sitten, lähes 10 vuoden kilpailutauon – ja 10 kertyneen kilon – jälkeen, kipinä rakkaaseen lajiin syttyi kuitenkin uudestaan. Uskoin, että olin keksinyt ratkaisun, kuinka pääsen takaisin kilpailemisen – siis voittamisen - vaatimalle suoritustasolle triathlonissa. Tämän ratkaisun keskiössä ei ollut enää treenimäärät vaan ennen kaikkea treenien laatu, lihaskestävyyden ja asentoa tukevien lihasten kehittäminen. Triathlonin lajiharjoitteiden – uinnin, pyöräilyn ja juoksun – rinnalle tuli vahvasti mukaan lihaskuntoharjoittelu. Halusin rakentaa itselleni treeniohjelman, jossa jokainen harjoitusjakso ja yksittäinen suoritus tehdään mahdollisimman tehokkaasti.

2 käytetyintä syytä treenien sivuuttamiselle?

Voiton vienee ”Ei ole aikaa”. Hyvänä kakkosena huonot olosuhteet (ei ole välineitä, ei ole rahaa kuntosalimaksuun tms).

Unohdetaan tekosyyt. Hyvin pienillä elämänmuutoksilla pystyin mahdollistamaan riittävän ajankäytön ja olemassa olevien olosuhteiden hyödyntämisen.

On selvä, että kestävyysurheilun, yrittäjyyden ja perhe-elämän yhteensovittaminen on ajankäytöllisesti haasteellista. Minulle ratkaisu löytyi sisäisen vuorokausirytmini tehokkaammasta hyödyntämisestä. Olen aina ollut iltavirkku ja aamutorkku, joten lihaskuntotreenini siirtyivät myöhäiseen iltaan: isi aloittaa treenit, kun lapset menevät nukkumaan. Usein treenit loppuvat vasta puolen yön jälkeen.

Samalla lakaisin myös olosuhdemyytin roskakoppaan. Iltaisin treeniympäristöni on jo vuoden ajan ollut 7 neliömetrin kokoinen huone, jossa lämpötila hipoo kahden tunnin kahvakuulatreenin aikana Hawaiin keskipäivän lukemia. Samaisessa saunamaisessa huoneessa ajan myös kolmen tunnin pyörätreenejä, joiden aikana nestettä kuluu nelisen litraa – seikka, jonka koen vain etuna kun treenataan kisaan, jossa painetaan menemään hellelukemissa. Pointtini on, että olosuhteet eivät ole ongelma ja treenata voi missä vaan. Tarvitset treenaamiseen vain oman kroppasi ja jo kuminauhalla tai kahvakuulalla voi tehdä hyvin monipuolisia harjoituksia.

Helppo resepti terveellisempään ravintoon: sokerit pois

Harjoitustavan muutoksella hakemieni tavoitteiden tukemiseksi muutin ruokavalioni kerralla kuntoon. Reseptini on yksinkertainen: turhat sokerit pois. Kerron tästä lisää tulevissa blogikirjoituksissani, mutta tuloksen voin jo paljastaa: en ole ennenkään ollut lihava mutta nyt entiset farkut eivät pysy enää jalassa ilman henkseleitä. Olen itse tyytyväinen muodonmuutokseen; jokainen ylimääräinen kilo on turhaa lastia Ironman-kisassa.

Kuinka voin auttaa sinua?

Kaikki lähtee tavoitteesta. Oma tavoitteeni on Hawaiin Ironman –kisan M35-39-sarjan voitto lokakuussa 2016. Liittyipä sinun tavoitteesi triathloniin, muuhun urheiluun tai painonpudotukseen uskon, että blogini teemat puhuttelevat myös sinua. Blogissani kirjoitan omasta valmistautumisestani Ironman-kisaan eri näkökulmista: pääpaino on triathlonharjoittelussa ja lihaskuntotreeneissä mutta olennaisena osana on myös terveellinen urheilijan ruokavalio, kehittymisen seuranta ja testaus, palautuminen ja lepo sekä ajankäyttö kestävyysurheilun, työn ja perhe-elämän yhteensovittamiseksi.

Pyrin kirjoituksissani antamaan vinkkejä, joita voit suoraan hyödyntää omassa treenaamisessasi. Toivon, että löydät blogistani inspiraatiota liikkumiseen ja urheilutavoitteesi saavuttamiseen. Jos yksikin ihminen päättää blogikirjoitukseni luettuaan vetää lenkkarit jalkaan ja painua lenkille, blogini on jo voitto sinänsä!

Jani

voittajana_maaliin